Hulp bij de ziekte van Parkinson

Maak Afspraak

De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening; dat wil zeggen dat bepaalde cellen in de hersenen steeds verder achteruit gaan waardoor er steeds meer specifieke klachten ontstaan die bij de ziekte van Parkinson horen.
De cellen die achteruit gaan produceren de stof dopamine die een belangrijke rol speelt in het uitvoeren van automatische bewegingen. De oorzaak van de ziekte is onbekend.

Diagnose en behandeling

De diagnose ‘ziekte van Parkinson’ wordt gesteld indien er sprake is van het hebben van trage bewegingen in de ledematen met daarbij minimaal een van de 
drie volgende stoornissen:

 1. stijfheid van spieren
 2. trillen van een van de ledematen in rust
 3. balansproblemen die niet veroorzaakt worden door verminderd zicht, problemen met het evenwichtsorgaan of andere neurologische aandoeningen.
Meer info

Meest voorkomende problemen bij de ziekte van Parkinson

 • Lichaamshouding: voorovergebogen houding, veelal in combinatie met
  verminderde houdings- en evenwichtsreacties en vallen.
 • Lopen: verminderde paslengte, pashoogte, snelheid, draaien van de romp en armzwaai, vallen, trillen, vertraagd bewegen door stijheid, last hebben van “ vastplakken aan de grond” oftewel freezing tijdens het lopen en draaien, maskergelaat en algehele vermoeidheid.
 • Slaapproblemen door veelvuldig moeten plassen en het hebben van nachtmerries
 • De eerste aanwijzing voor het hebben van M. Parkinson is het afnemen van de reuk in ongeveer 8 a 10 jaar voor het ontstaan van de mototrische problemen.

Wanneer fysiotherapie

 • Als u beperkt bent in een of meerdere activiteiten (transfers,lichaamshouding, reiken en grijpen, balans en lopen);
 • Als door inactiviteit uw conditie achteruitgaat of hiertoe het risico bestaat;
 • Als u een verhoogd valrisico heeft of bang bent om te vallen.
 • Als u behoefte heeft aan informatie en/of voorlichting bestaat over de aandoening, het beloop en de prognose, met name op het gebied van houding en beweging en het functioneren in het dagelijks leven.
Maak een afspraak

Wat kan de Parkinsonfysiotherapeut voor u betekenen?

Door middel van oefentherapie gaan we de veiligheid en de zelfstandigheid bevorderen van de uitvoering van activiteiten zoals balans, lopen, zich verplaatsen, lichaamshouding en het maken van transfers ( opstaan uit de stoel/ bed, traplopen ed.) Ook proberen we de conitie te ondehouden of te verbeteren. Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan het voorkomen van vallen en proberen het inzicht te vergroten in wat u nog wel en niet kunt.

Er bestaat in Nederland het Parkinsonnetwerk; dat wil zeggen dat zorgverleners een aparte opleiding hebben gedaan om mensen te behandelen die de ziekte van Parkinson hebben. De meeste verzekeraars vergoeden dan ook alleen de therapie als deze gedaan wordt door een zorgverlener die aangesloten is bij Parkinsonnet. De behandeling van de ziekte van Parkinson valt onder de basiszorg. Uiteraard moet u wel rekening houden met uw eigen risico.
Ook is er een verwijzing nodig van huisarts of neuroloog om in aanmerking te komen voor deze behandeling.

Binnen onze praktijk is Nienke van Velzen aangesloten bij Parkinsonnet.

Voor meer informatie zie www.parkinsonnet.nl

Fysiotherapie en Manuele Therapie 

Hövels en Volmer

Braak 20 
7161 BB Neede 

Kvk: 71107630


 0545 29 41 23

 info@manueletherapieneede.nl

Dependance Haaksbergen

Scholtenhagenweg 29A

7481 VN Haaksbergen

Routeplanner

Openingstijden

Maandag 07:30 - 21:00

Dinsdag 07:30 - 18:00

Woensdag 07:30 - 18:00

Donderdag 07:30 - 20:00

Vrijdag 07:30 - 17:00

Zaterdag Gesloten

Zondag Gesloten