Oedeemtherapie

Maak Afspraak

Oedeemtherapie is erop gericht lymf- en veneus oedeem te verminderen of te stabiliseren. Oedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel. Dit is een gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Oedeem kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een andere aandoening, bijvoorbeeld na verwijdering van lymfklieren, bestraling of een ontsteking. Oedeem uit zich in toename van omvang van het lichaamsdeel, een gevoel van spanning of stuwing van de huid en een zwaar gevoel.

Vormen

Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

  • lymfoedeem (na verwijderen van
    lymfklieren of als complicatie bij bestraling)
  • veneus oedeem (a.g.v. van trombose of operatie van bloedvaten)
  • traumatisch oedeem (na een ongeval of bijvoorbeeld verzwikken van de enkel)
  • primair lymfoedeem (aangeboren aandoening, waarbij het lymfestelsel onvoldoende is aangelegd of niet goed functioneert)
  • secundair lymfoedeem (beschadiging van lymfevaten a.g.v. b.v. een operatie)
  • lipoedeem (ongelijke vetverdeling over het lichaam)

Het lymfestelstel

Naast het bloedvatenstelsel heeft het lichaam een ander vaatstelsel: het lymfestelsel. Terwijl de bloedvaten bloed aanvoeren naar en afvoeren van de organen, is het lymfestelsel alleen een afvoerend systeem. Het begint als het ware “blind” in de weefsels en de grote lymfvaten bevatten kleine spiertjes die kunnen samentrekken. Op het kruispunt van grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen. De lymfeknopen liggen dicht bij organen, en worden ook wel klieren genoemd. In de hals, de oksels, de liezen en buikholte bevinden zich grote concentraties van lymfeklieren. De klieren filteren het vocht en halen er lichaamsvreemde stoffen uit.

Wat kan de oedeemtherapeut voor u betekenen?

De oedeemtherapeut maakt gebruik van verschillende behandelvormen die erop zijn gericht om lymf- en veneus oedeem te verminderen of te stabiliseren.

Manuele lymfedrainage:
Manuele lymfedrainage is een specifieke zachte massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.

Compressietherapie:
Door middel van het aanleggen van bandages of zwachtels wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische steunkous worden aangemeten.


Oefentherapie:

In veel gevallen kan er door het oedeem een bewegingsbeperking ontstaan, waardoor bewegingsomvang en spierkracht afnemen. Door oefeningen kunt u de functie van uw armen en benen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de “spierpompfunctie ” van onze spieren. Deze ondersteunt het transport van oedeem.

Ademhalingstherapie:
Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van (lymfe)vocht.

Voorlichting:
U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.


Oedeem therapie wordt bij Fysiotherapie en Manuele therapie Hövels en Volmer uitgevoerd door Marieke te Beest-Temmink

Voor meer informatie zie www.nvfl.nl

 

Fysiotherapie en Manuele Therapie 

Hövels en Volmer

Braak 20 
7161 BB Neede 

Kvk: 71107630


 0545 29 41 23

 info@manueletherapieneede.nl

Dependance Haaksbergen

Scholtenhagenweg 29A

7481 VN Haaksbergen

Routeplanner

Openingstijden

Maandag 07:30 - 21:00

Dinsdag 07:30 - 18:00

Woensdag 07:30 - 18:00

Donderdag 07:30 - 20:00

Vrijdag 07:30 - 17:00

Zaterdag Gesloten

Zondag Gesloten