Manuele Therapie in Neede

Maak Afspraak Manueel Therapeut

Manuele therapie is geschikt voor klachten die gepaard gaan met het minder goed kunnen bewegen van een gewricht. De manueel therapeut probeert de veranderde beweeglijkheid in en om een gewricht te herstellen.

Wat is een manueel therapeut?

Een manuele therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een post-HBO opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vier jaar. Deze opleiding biedt toegang tot het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en/of het lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT).Over manuele therapie, het onderzoek en de behandeling

Manuele therapie richt zich op de diagnostiek en behandeling van functiestoornissen van het bewegingsapparaat in het algemeen en van de wervelkolom in het bijzonder. Manueel therapeuten bedienen zich van specifiek manueel therapeutische onderzoeks- en behandeltechnieken.


Onderzoek

In een eerste gesprek zal de manueel therapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage waarin om aanvullend medisch onderzoek wordt gevraagd of dat er een contra-indicatie voor manuele therapie is.


Behandeling

Doel van de therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn, als het verbeteren van vaardigheden in ADL, werk en sport. Tijdens de manueel therapeutische behandeling wordt gebruik gemaakt van specifiek mobiliserende technieken, eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken oftewel manipulaties. Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met gedoseerde snelheid in een korte impuls. Het is een zuiver passieve, voor de patiënt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel. De effecten zijn veelal direct merkbaar voor de patiënt: duidelijke verbetering van de mobiliteit en afname van de pijn, waarmee voorwaarden geschapen worden voor verder optimaal herstel.

Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?

 Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in gewrichten kunnen door de manueel therapeut positief worden beïnvloed. 
Daarbij kunt u denken aan:

  • hoofd- en nekpijn
  • nek- en schouderklachten die eventueel doortrekken tot in de armen
  • rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn; lage rugklachten, die eventueel doortrekken tot in de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Verwijzing en vergoeding

U kunt zonder verwijzing van een huisarts of specialist door een manueel therapeut worden onderzocht en behandeld. Er zijn wettelijke tarieven voor manuele therapie. Voor de vergoeding van een manueel therapeutische behandeling kunt U het beste kijken op de website van Uw zorgverzekeraar.


Manuele therapie wordt bij Fysiotherapie en Manuele therapie Hövels en Volmer uitgevoerd door Emile Volmer, Joost Jansen en Hessel Reekers
Voor meer informatie zie www.nvmt.nl


Maak een afspraak

Fysiotherapie en Manuele Therapie 

Hövels en Volmer

Braak 20 
7161 BB Neede 

Kvk: 71107630


 0545 29 41 23

 info@manueletherapieneede.nl

Dependance Haaksbergen

Scholtenhagenweg 29A

7481 VN Haaksbergen

Routeplanner

Openingstijden

Maandag 07:30 - 21:00

Dinsdag 07:30 - 18:00

Woensdag 07:30 - 18:00

Donderdag 07:30 - 20:00

Vrijdag 07:30 - 17:00

Zaterdag Gesloten

Zondag Gesloten