Maak Afspraak

Bij Claudicatio Intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn, wat veroorzaakt wordt door aderverkalking. Door slagaderverkalking (atheriosclerose) vindt er een vernauwing of verstopping plaats van de bloedvaten. Hierdoor kan er minder bloed naar de spieren worden getransporteerd. Uiteraard is hier wat aan te doen. Bij Fysiotherapie en Manuele therapie Hövels en Volmer helpen wij u dan ook graag van dit probleem af.

Behandeling van Claudicato Intermittens

Spieren hebben zuurstof nodig om goed te functioneren. Bij lichamelijke inspanning zoals bv lopen hebben de spieren meer zuurstof nodig dan door de vernauwde slagaders kan worden  aangevoerd. Dit zuurstoftekort in de beenspieren veroorzaakt verzuring die u ervaart als pijn, kramp, tintelingen of een stijf gevoel. Door rust te nemen vermindert de behoefte aan zuurstof in de beenspieren en  verdwijnt dit pijnlijke gevoel vaak binnen enkele minuten. 


Hoewel slagaderverkalking een natuurlijk ouderdomsproces is
kan het versneld worden door een ongezonde leefstijl zoals roken, te vet eten, alcohol en te weinig bewegen. Door de leefstijl te veranderen kan er veel winst geboekt worden. Ook het volgen van een gesupiviseerd looptrainigstraject bij een gecertificeerde fysiotherapeut kan de enerzijds de verder ontwikkeling van verdere slagaderverkalking vertragen en anderzijds de pijnvrije loopafstand vergroten.


Sinds 2017 valt de behandeling van Claudicatio Intermittens
door een claudicatiotherapeut in de basiszorg; dat wil zeggen dat er 37
behandelingen gesubsidieerde looptraining vergoed worden. Uiteraard moet u wel rekening houden met uw eigen risico. Ook is er een verwijzing nodig van huisarts of vaatarts om in aanmerking te komen voor deze behandeling.

Meer info

De specialist aan het woord

"Als fysiotherapeut krijg ik weleens de vraag: “Het lopen van afstanden wordt steeds moeilijker door pijn in mijn benen, kan jij daar ook iets mee?” En of ik daar wat mee kan! 


Sinds 2012 ben ik claudicatiotherapeut; dat wil zeggen dat ik een aparte opleiding heb gedaan om mensen die last hebben van etalagebenen te helpen om hun loopafstand en hun leefstijl te verbeteren.

Voor meer informatie zie www.claudicationet.nl of neem contact op met mij."


Nienke van Velzen, geriatriefysiotherapeut bij Fysiotherapie en Manuele therapie Hövels en Volmer

Meer info

Fysiotherapie en Manuele Therapie 

Hövels en Volmer

Braak 20 
7161 BB Neede 

Kvk: 71107630


 0545 29 41 23

 info@manueletherapieneede.nl

Dependance Haaksbergen

Scholtenhagenweg 29A

7481 VN Haaksbergen

Routeplanner

Openingstijden

Maandag 07:30 - 21:00

Dinsdag 07:30 - 18:00

Woensdag 07:30 - 18:00

Donderdag 07:30 - 20:00

Vrijdag 07:30 - 17:00

Zaterdag Gesloten

Zondag Gesloten