De manueel therapeut

Minder bewegingsvrijheid?

Daarvoor gaat u naar de manueel therapeut in Neede. Want als uw bewegingsvrijheid verminderd is, kan manuele therapie van fysiotherapie Hövels en Volmer de oplossing bieden. Doordat de manueel therapeut uw complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De manueel therapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhang en zoekt verbanden. Hij kijkt dus verder dan uw specifieke klacht en is daarmee de analist van uw lijf!

Pijnlijke gewrichten?

Bij Fysiotherapie Hövels en Volmer wordt u eerst onderzocht door een manueeltherapeut. Uit dat onderzoek komt welke klachten u heeft aan uw bewegingsapparaat en welke behandeling u gaat volgen. Het bewegingsapparaat houdt in de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten.

De manueeltherapeut heeft specifieke kennis en vaardigheden die hij gebruikt bij het bij het stellen van de diagnose. Fysiotherapie Hövels en Volmer in Neede zorgt voor een aansluitende therapie die hoort bij klachten aan de wervelkolom en die met wervelkolom samenhangen.

Manuele therapie door Fysiotherapie Hövels en Volmer

Met behulp van de manueeltherapeut van Fysiotherapie Hövels en Volmer kan de stoornis van uw gewrichten verholpen of gereduceerd worden. De manueeltherapeut probeert de stoornis op te heffen door middel van passief mobiliserende of manipulerende technieken, ondersteund met adviezen, oefentherapie en instructie. Als er sprake is van een overbeweeglijkheid in de gewrichten kan de manueeltherapeut met specifieke trainingsadviezen de patiënt leren zijn gewrichten door middel van spieren te beheersen. Naast het verbeteren van de functie van de gewrichten is het optimaliseren van houding en beweging in werkzaamheden, sport en hobby's van groot belang.

Veel voorkomende klachten die de manueeltherapeut behandelt zijn:

  • zijn hoofd- en nekpijn die gepaard kunnen gaan met het slecht kunnen bewegen van de wevelkolom 
  • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen 
  • klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • artrose van de heup 
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt wordt door het bewegen van de nek en kaakklachten eventueel gecombineerd met nekklachten


Nederland kent ongeveer 2.600 manueel therapeuten die hoofdzakelijk werkzaam zijn in de zelfstandige praktijk. Ook de manueel therapeut is per 1 januari 2006 direct toegankelijk, zonder verwijsbriefje.